Visie

Op de grens van leven en dood 
op de grens van woorden en zwijgen 
op de grens van beelden en blanco 
daar is steun nodig.

Professionele steun:
  • om te versterken wat er aan kracht en creativiteit is,
  • om te vertalen in tekst en beeld, in muziek en ritueel wat er leeft,
  • om uit handen te nemen waar nodig en gewenst.


Glas in lood


Zoals stukken gekleurd glas het lood nodig hebben om te kunnen stralen, zo wil ik het lood zijn om uw stukken glas: de ondersteuning van uw eigen inbreng in het afscheid nemen.

Al werkende ontstaat er structuur, zodat de vele kleuren en vormen recht doen aan de veelzijdige persoonlijkheid en de verschillende ervaringen en herinneringen die iedereen heeft.
 

Stijlen


Mijn ritueelbegeleiding is in diverse stijlen mogelijk, helemaal zonder kerkelijke sfeer, of - als dat de wens is - juist wel met woorden en rituelen uit het geloof. Ik houd rekening met kleine kinderen: ook zij nemen afscheid, op een veel lossere manier. Het is vaak bevrijdend voor iederen hoe zij in alle oprechtheid en directheid aanwezig zijn en meedoen.

Er mag ook gelachen worden. U kijkt immers terug op een leven waarin ook fijne en gekke dingen gebeurd zijn en waar u ook hele leuke herinneringen aan hebt.
 

Ruimte


Uw afscheid kan ik als ritueelbegeleider niet van u overnemen, maar door het ondersteunen en overnemen van andere zaken kan daar wel meer ruimte voor komen. Dan kan uw nieuwe leven zonder die ene mens een goed begin krijgen. Loslaten en anders vasthouden.